الگوی تدوین دکترین عملیات مشترک آجا در جنگ آینده

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته دکتری. مدیریت. دانشگاه عالی دفاع ملی. تهران. ایران.

2 دانش‌آموخته دکتری. مدیریت. دافوس آجا (نویسنده مسئول) تهران. ایران

3 دانش آموخته دکتری. مدیریت. دبیر گروه تحولات ساختاری سازمانی و آمایشی مرکز مطالعات راهبردی آجا. تهران. ایران.

چکیده

دکترین نظامی مبتنی بر اصول به‌کارگیری منابع نظامی به‌منظور پیشبرد مستمر امور، طراحی و با توجه به تغییر دائمی شرایط محیطی به‌خصوص در جنگ‌های آینده، بسیار پویا می‌باشد. بر همین مبنا تدوین آن فرآیندی، با رصد دائمی و بازخوردگیری از مراحل اجرا، صورت می‌پذیرد. بنابراین با توجه به پیچیدگی‌های محیطی در جنگ‌های آینده، نیاز به الگویی جامع وجود دارد تا تدوین‌گران بتوانند با این الگو از پراکندگی اقدام پرهیز و با حرکت منظم و منسجم، فرآیند تدوین دکترین نوین را طی کنند. دکترین عملیات مشترک که نتیجه‌ی تبدیل سازماندهی عملیات رزمی از تک‌نیرویی به نیروهای چندگانه است و با توجه به پیچیدگی‌های پیشِ رو در جنگ‌های آینده و مزیت‌های آن، پیش‌بینی می‌شود که محوریت عملیات رزمی در جنگ‌های آینده را نیز تشکیل دهد.
این پژوهش از نوع کاربردی- توسعه‌ای و به روش توصیفی با رویکرد آمیخته بوده و جامعه‌ی آماری تحقیق آن، اسناد و مدارک و نشریات مرتبط و مصاحبه با خبرگان و صاحب‌نظران این حوزه است. جامعه‌ی آماری این تحقیق، از مسؤلین سطوح بالای نظامی انتخاب شده‌اند که به علت ویژگی خاص موضوع تحقیق، حجم نمونه بر حجم جامعه‌ی آماری منطبق بوده و لذا نیاز به نمونه‌گیری نبوده است. همچنین در جمع‌آوری اطلاعات، از دو روش کتابخانه‌ای و میدانی استفاده شده است.
یافته­های این تحقیق از جمله ابعاد الگوی پیشنهادی شامل محیط داخلی/ملّی، محیط خارجی/فراملی، محیط سازمانی و ماهیت عملیات مشترک می­باشد.

کلیدواژه‌ها